Divortul Si Recasatoria In Perspectiva Bibliei

Inainte de divort

Pentru inceput, idealul lui Dumnezeu pentru omenire este o casnicie fericita (Gen. 2:18), nu una nefericita, si in nici un caz divortul. El nu doreste ca oamenii sa aiba parte de casnicii nefericite. In acelasi timp, El uraste divortul (Mal. 2:16). El uraste divortul din cel putin doua motive: este o tradare a celuilalt (Mal. 2:14-16) si este o violare sau o rupere a juramintelor maritale. Dumnezeu trateaza foarte serios tradarea si El ia juramintele in serios (Num. 30). Cu toate acestea, Dumnezeu Insusi doreste sa divorteze atunci cand pacatul sotiei Sale este prea mare (Is. 50:1; Ier. 3:8). Pe de-o parte, deci, divortul trebuie evitat in general si intotdeauna implica pacatul (fie din partea celui care provoaca divortul, fie din partea celui care doreste divortul, fie din partea amandorura). Pe de alta parte, el este uneori justificat, deci nu este intotdeauna pacat sa divortezi.

In al doilea rand, este un pacat sa iubesti ceea ce este pacatos. De exemplu, Isus a invatat ca a dori sa comiti adulter este o calcare a aceleiasi porunci pe care o calca adulterul (Mat. 5:28). Aplicand acest lucru situatiei tale, trebuie sa spun ca nu este de laudat faptul ca iubesti pe un alt barbat, nu este ceva nevinovat. Dorinta de a te marita cu el si de a te culca cu el nu este un rau atat de mare ca a comite adulter in mod fizic insa este, totusi, un pacat. Inima ta ar trebui sa-i apartina sotului tau.

Tine cont, de exemplu, ca in Biblie de obicei Dumnezeu echivaleaza idolatria cu adulterul. Atunci cand poporul Sau se inchina altor dumnezei, Domnul ii acuza de idolatrie (Ier. 3:6 si mai departe; Ezec. 23:1 si mai departe). Biserica este, Mireasa lui Hristos (Ef. 5:25-27). Nu implinim porunca lui Dumnezeu daca numai ne ferim de a ne inchina altor dumnezei. Dumnezeu pretinde ca noi sa-L iubim cu toata inima (Mat. 22:36-38). Atunci cand nu facem lucrul acesta, inimile noastre sunt necredincioase, chiar daca buzele noastre vorbesc ceea ce trebuie (Mat. 15:8). Tot astfel, noi trebuie sa ne angajam fata de perechea noastra cu toata inima. Atunci cand permitem ca inima noastra sa fie necredincioasa, pacatuim. Pana in momentul in care vei fi eliberata in mod legitim de juramintele facute sotului tau, nu poti iubi pe un altul, cum nici nu te poti culca cu un altul.

Din cele spuse, atat tu, cat si sotul tau va faceti vinovati de pacat: el ca nu te iubeste (Prov. 30:23; Ef. 5:25-33; Col. 3:19), iar tu ca ai comis adulter (Ex. 20:14) si ca nu-l iubesti (Tit 2:4). Din punct de vedere teologic, primul pas pe care trebuie sa-l faceti fiecare este sa va pocaiti de pacatele voastre (infidelitate, lipsa dragostei, resentimente, minciuna etc.). Este ceva ce trebuie sa faceti acum, indiferent daca veti divorta sau nu si indiferent daca divortul este sau nu justificat.

Justificarea divortului

Deuteronom 24:1-4

Din Scriptura eu inteleg ca divortul este permis numai in circumstante exceptionale. De exemplu, in timp ce multi din timpul lui Isus apelau la Deuteronom 24:1-4, ca dovada ca divortul era in general acceptat, Isus Insusi respinge aceasta idee (Mat. 19:1 si mai departe). Isus arata ca acest text pur si simplu mai degraba reglementeaza divortul, decat il permite. Dumnezeu a stiut ca divortul/pacatul este inevitabil, asa ca a dat legi care sa-l reglementeze, pentru a proteja victimele lui. Isus a dovedit ca Deuteronom 24:1-4 a fost o reglementare si nu o permisiune, atunci cand a spus ca Moise a dat aceasta lege deoarece israelitii aveau inimi impietrite (Marcu 10:4-5).

Moise se pare ca a dat aceasta lege cu privire la certificatul de divort pentru a o proteja pe femeia care divorteaza (Deut. 24:1-4). Certificatul proba dreptul ei legal de a se recasatori. Fara un asemenea certificat, femeia nu ar fi fost recunoscuta ca divortata in mod legitim, fiind in imposibilitatea de a se recasatori. De ce lucrul acesta nu i-ar fi permis sa se recasatoreasca? Pentru ca a te casatori cu o femeie care nu a fost divortata insemna sa comiti adulter (vezi mai jos interpretarea/aplicarea pe care o face Isus Vechiului Testament).

Matei 19:1 si mai departe si Levitic 20:10

Invataturile lui Isus vizavi de aceasta problema sunt normative pentru mine: „daca un barbat divorteaza de sotia lui – in afara de cazul cand ea i-a fost necredincioasa – si se casatoreste cu alta, comite adulter.” (Mat. 19:9) (Noul Testament – traducere in limba romana moderna, WBT, n.trad.). Pentru inceput, voi spune patru lucruri despre acest verset.

Primul, invatatura lui Isus sustine ca Genesa 2 stabileste modelul pentru casnicie: „ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta” (Mat. 19:6; 19:4-5). Aceasta inseamna ca intotdeauna trebuie sa urmarim idealul unei casnicii perpetue.

Al doilea lucru, cercetatorii inca nu s-au pus de acord asupra a ceea ce inseamna „necredincioasa in casatorie”. In mod sigur, adulterul este inclus; daca si alte pacate cad sub incidenta acestui termen este o problema in dezbatere. Dupa parerea mea, in aceasta categorie nu sunt incluse prea multe alte pacate. Voi discuta mai tarziu aceasta problema.

Al treilea lucru, Isus nu pare sa spuna ca divortul insusi este adulter. O persoana care divorteaza, dar nu se casatoreste, nu comite nici un pacat pe care Biblia sa-l poata clasifica drept adulter. In schimb, recasatoria in urma unui divort care nu are temei biblic merita acuzatia de adulter.

Al patrulea lucru, invataturile lui Isus vizavi de ceea ce poate si nu poate sa faca un barbat se aplica la fel si pentru femeie.

In orice caz, conform invataturii lui Isus, exista o singura categorie de pacate care justifica divortul: „necredinciosia in casatorie”, uneori tradusa si cu „curvie”. Acest termen traduce cuvantul grecesc porneia. Unii comentatori cred ca acesta este primul termen dintr-o lista incompleta. Insa nu exista nici o lista in Matei 19:9 (sau in paralela din Mat. 5:32); este doar un singur termen. Nimic din acest text nu ne face sa credem ca porneia este doar primul termen dintr-o lista care nu este specificata. Continutul unei asemenea liste ar fi trebuit sa fie prezent intr-un alt text si apoi folosit aici. Paralelele cu Marcu 10:11-12 si Luca 16:18 nici macar nu mentioneaza porneia ca motiv pentru divort. Dupa parerea mea, acest lucru este o dovada ca nu exista mai multe exceptii decat porneia.

Ce este, deci, porneia? Mai intai, principalul mod de a fi eliberat de sub legamantul marital este moartea partenerului (Rom. 7.1-4). In Vechiul Testament adulterul era pedepsit cu moartea (Lev. 20:10; codurile de legi prezentau de obicei pedepsele maxime, nu pe cele stipulate, in afara de cazul in care acestea erau specificate), care avea drept rezultat libertatea partii ramase de a se recasatori. De aici rezulta ca pedepse mai putin aspre (cum este divortul) erau de asemenea permise, ceea ce ducea, si de aceasta data, la libertatea partenerului de a se recasatori.

Isus a permis divortul ca o alternativa valida la aplicarea pedepsei capitale partenerului care a pacatuit (Mat. 19:9). Iosif a demonstrat, de asemenea, ca aceasta era o aplicatie valida a Levitic 20:10, deoarece Biblia il numeste „neprihanit” pentru ca a dorit sa divorteze de Maria pe ascuns, decat sa o discrediteze sau sa-i doreasca moartea (Mat. 1:18-19). Regula, deci, pare a fi ceva de genul „pacatele [impotriva partenerului tau] care justifica moartea, de asemenea justifica si divortul.” Cu alte cuvinte, daca ai pacatuit atat de rau incat partenerul tau ar putea, din punct de vedere legal, sa ceara moartea ta, partenerul tau poate fi, de asemenea, liber sa divorteze, in schimb. Divortul este in mod sigur o aplicatie mult mai induratoare a Leviticului 20:10, in cele mai multe cazuri.

Dupa parerea celor mai multi cercetatori, atat termenul ebraic pentru adulter din Levitic 20:10 (na’aph), cat si porneia (termenul grecesc, n.trad.) au acelasi domeniu semantic, fiecare implicand pacate sexuale crase. Contextul in Levitic 20:10 pare a indica in principal adulterul insa si alte pacate sexuale justifica moartea si pot fi incluse usor in aceasta categorie (de ex., bestialitatea, incestul, Lev. 20).

In plus, Isus nu a creat legi noi si nici nu le-a abolit pe cele vechi (Mat. 5:17-20). Acest lucru ma face sa cred ca Matei 19:9 este o aplicare a Vechiului Testament. Mi se pare ca Levitic 20:10 este candidatul principal pentru legea pe care o aplica Isus aici. Acest lucru ma face sa trag concluzia ca porneia din Matei 19:9 se refera la adulter si la alte pacate sexuale crase, care in Vechiul Testament justifica pedeapsa capitala. Desi putem sa despicam firul in patru vizavi de sensul fiecaruia dintre acesti termeni, ideea este ca aici se au in vedere pacatele sexuale crase ce vizeaza infidelitatea si care justifica divortul.

Astfel, dupa parerea mea, legamantul marital intre credinciosi poate fi intrerupt in mod legitim prin moarte sau prin divortul care are temei biblic. Divortul are temei biblic doar atunci cand in Vechiul Testament, pentru o asemenea fapta, ar fi fost justificata pedeapsa capitala. In zilele noastre aceasta perspectiva poate fi considerata una extrema insa cred ca este una biblica si voi incerca s-o explic mai pe indelete.

1 Corinteni 7:10-17

Divortul mai este justificat din punct de vedere biblic atunci cand un necredincios il paraseste pe un credincios (1 Cor. 7:15), dar nu si in cazul in care un credincios il paraseste pe un necredincios. Am scris mai mult despre aceasta exceptie in alta parte.

Multe biserici permit divortul si in cazul abandonarii iar unii considera lucruri ca abuzul a fi o forma de abandon. Acest lucru poate sau nu sa fie o justificare, in functie de detalii. Oricum, nu cred ca abuzul emotional constituie un motiv pentru divort, nici in Vechiul Testament si nici in Noul Testament.

In cazul abandonarii efective a unui credincios de catre un necredincios, cred ca avem de-a face cu ceea ce Biblia ar considera un divort care exista in realitate chiar daca acesta are autoritate legala sau nu. Acesta este tipul de situatie care ar motiva in mod rezonabil porunca lui Moise referitoare la certificatul de divort, in Deuteronom 24:1-4, text care cred ca este baza pe care Pavel permite recasatoria intr-o asemenea situatie (1 Cor. 7:15). Necredinciosul n-ar trebui sa plece iar credinciosul n-ar trebui sa-l alunge sau sa-l izgoneasca pe necredincios. Insa daca un asemenea pacat este comis de catre necredincios, credinciosul este aparat, primind un certificat de divort de la necredincios.

Dupa divort

Dupa un divort justificat din punct de vedere biblic, amandoua partile se pot recasatori. Nu vad nicaieri in Scriptura interzicerea recasatoriei celui care a provocat divortul. Mai degraba, Biblia pare sa spuna ca un cuplu casatorit este intr-un legamant care poate fi rupt numai in anumite circumstante. O data ce este rupt, amandoi partenerii sunt liberi. O persoana nu poate avea obligatii contractuale fata de alta persoana fara ca cealalta persoana sa aiba aceleasi obligatii contractuale. Doi oameni sunt fie in legamant, fie in afara lui; nu exista o cale de mijloc prin care numai o parte este in legamant.

Oricum, multe divorturi nu sunt justificate biblic. In aceste cazuri, partenerii divortati nu au dreptul sa se recasatoreasca deoarece legamantul nu a fost calcat. Fiecare este sub legamant fata de celalalt, fiind tratati numai ca separati (1 Cor. 7:11).

Separarea este o optiune pacatoasa in cele mai multe cazuri, desi Pavel recunoaste ca uneori se intampla acest lucru. Scenariul descris de Pavel pare a fi un caz in care un cuplu a divortat fara o justificare biblica. Deoarece ei nu au o justificare biblica, ei nu sunt cu adevarat divortati. Prin urmare, singurele lor optiuni sunt separarea continua (pseudo-singuratatea) sau impacarea. Astazi, acest lucru se poate intampla fie prin simpla separare, fie printr-un divort legal, dar fara temei biblic.

Mai departe, din moment ce adulterul justifica divortul si din moment ce recasatoria ilegitima este un adulter, daca unul dintre parteneri se recasatoreste in urma unui divort nejustificat biblic, celalalt partener poate sa-l elibereze de obligatiile legamantului, rupand legamantul in temeiul adulterului. In mod clar aceasta optiune este una pacatoasa, deoarece este provocata de o recasatorie prin care s-a comis adulter.

 de Ra Mc Laughlin

tradus de Tiberiu Pop

The URI to TrackBack this entry is: https://nascutdinnou.wordpress.com/2008/10/02/divortul-si-recasatoria-in-perspectiva-bibliei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

38 comentariiLasă un comentariu

  1. SANT O SORA DE RELIGIE PENTICOSTALA.ACUM 6 ANI SOTUL MEU CARE ESTE NECREDINCIOS A AVUT O ALTA LEGATURA CONJ.SI A DIVORTAT DE MINE,RAMANAND CU O FETITA DE CATEVA LUNI SI UN BAIAT DE 9 ANI.DUPA APROX. UN AN JUMATE ACEEA PERSOANA LA PARASIT REVENIND ACASA.DESI NU ERAM PREGATITA PT AL PUTEA IERTA ,APARTAMENTUL IN CARE LOCUIAM ERA PE NUMELE MAMEI SALE NU PREA AM AVUT DE ALES SI M-AM IMPACAT CU EL DAR NU MAM MAI CASATORIT(EL A PROMIS CA SE VA SCHIMBA).SANT DEJA DE 5 ANI CU EL LOCUIM ACUM IN SPANIA DAR E DIN CE IN CE MAI RAU.A DEVENIT ALCOOLIC SI NU MA AJUTA APROAPE DELOC CU BANI PT COPII.POT SAL PARASESC?AM AJUNS SA IAU ANDIDEPRESIVE SI NU MAI AM PUTERE SI NICI RABDARE.VA ROG SAMI DATI AN SFAT.VA MULTUMESC

    Apreciază

  2. Draga Anca Dumnezeu sa te scoata din aceasta grea situatie. As vrea sa-ti spun ca as dori foarte mult sa stai de vorba si cu un pastor cu experienta. M-am rugat lui Dumnezeu inainte sa-ti raspund pentru ca situatia ta nu este usoara. Draga Anca tu realizezi ca inca de la inceput te-ai injugat la un jug nepotrivit, iar acum induri consecintele. Acum pentru ca tu stai cu acest barbat (fostul tau barbat care a divortat de tine) si nu sinteti casatoriti, voi traiti in pacat, tu nu esti legata de acest barbat pentru ce i-ti ruinezi si i-ti chinuiesti sufletul stind alaturi de el? Insa dupa Biblie tu nu ai voie sa te recasatoresti cu un alt barbat atita timp cit fostul tau barbat traieste. Aceasta este parerea mea. Roaga-te lui Dumnezeu sa-ti dea lumina si rezolvare, …sa ai credinta ca daca vei cauta mai intii imparatia lui Dumnezeu, toate celelalte lucruri ti se vor da pe deasupra.

    Apreciază

  3. De ce am spus ca nu mai poti sa te recasatoresti, doar pentru faptul ca tu te-ai impacat cu el, dar nu vreau sa gresesc te rog vorbeste si cu un pastor.

    Apreciază

  4. Drga Anca

    nu traiesti in pacat fiindca este primul tau barbat.
    Iisus nu te lasa sa divortezi, numai Moise te lasa. Tu ai luat crucea asta asa ca trebuie sa o porti.
    El a curvit si va lua rasplata, tu ai suferit si suferi, roagate pentru el pentru mintuirea lui.
    Multi „pocaiti” au curvit dupa botez si biserica nu judeca pe astia, biserica se leaga de cei casatoriti. Multi baieti au umblat la curve si multe fete au trait in curvie cind cu unul cind cu altul, apoi s-au casatorit cu altcineva.
    Este acelasi pacat, doar ca nu sunt acte.
    Astazi la musulmani (turci) barbatul intra la curve, face un act de casatorie cu ceea cu care se culca, cind pleaca face un act de despartire si dupa legea lui Moise nu face pacat.
    Pe tine si pe el Dumnezeu va judeca dupa dreapta Lui.
    Poarta crucea mai departe, daca se indreapta vei cistiga un suflet.
    Inca o data „a curvi ” inseamna sa ai alt barbat, daca cel cu care stai este primul barbat nu curvesti, esti murdara fiindca el sa murdarit, dupa Biblie ai dreptul sa-l primesti inapoi adica sa IERTI.

    ….. ” 16Nu ştiţi că cine se lipeşte de o curvă, este un singur trup cu ea? Căci este zis: ,,Cei doi se vor face un singur trup„.”1 Corinteni 6

    Nu este nici o diferenta intre tine si o alta fata care se marita cu un baiat din biserica care sa culcat cu altele inainte de casatorie.
    Si unul si altul au curvit.
    La catolici si ortodocsi te poti spovedi, la pocaiti trebuie sa vii in fata bisericii sa marturisesti pacatul, altfel traiesti in curvie chiar daca esti casatorit.
    Asta este valabil si la baieti si la fete.
    Durere mare si incercare grea.
    Domnul sa te intareasca si roagate pentru impacare si iertare.

    Cu drag Ofelia

    Apreciază

  5. Ofelia multumesc pentru comenteriu si clarificare.

    Apreciază

  6. nu traiesti in pacat fiindca este primul tau barbat.Iisus nu te lasa sa divortezi, numai Moise te lasa. Tu ai luat crucea asta asa ca trebuie sa o porti.El a curvit si va lua rasplata, tu ai suferit si suferi, roagate pentru el pentru mintuirea lui.Multi “pocaiti” au curvit dupa botez si biserica nu judeca pe astia, biserica se leaga de cei casatoriti. Multi baieti au umblat la curve si multe fete au trait in curvie cind cu unul cind cu altul, apoi s-au casatorit cu altcineva.Este acelasi pacat, doar ca nu sunt acte.Astazi la musulmani (turci) barbatul intra la curve, face un act de casatorie cu ceea cu care se culca, cind pleaca face un act de despartire si dupa legea lui Moise nu face pacat. Pe tine si pe el Dumnezeu va judeca dupa dreapta Lui.Poarta crucea mai departe, daca se indreapta vei cistiga un suflet.Inca o data “a curvi ” inseamna sa ai alt barbat, daca cel cu care stai este primul barbat nu curvesti, esti murdara fiindca el sa murdarit, dupa Biblie ai dreptul sa-l primesti inapoi adica sa IERTI.
    +1

    Apreciază

  7. Buna,

    Am o problema cu sotia care vrea sa divorteze. Am vorbit cu mai multi oameni dar o opinie in plus nu strica niciodata. Problema e ca m-a inselat si a curvit cu altul, am incercat sa vorbesc cu ea, sa-i explic, sa-i arat ca ceea ce face nu e bine, dar in zadar. Avand o fetita impreuna am tot sperat intr-o minune dar inca astept…Acum vrea neaparat sa divorteze ca sa se casatoreasca cu acela si imi cere consimtamantul meu pt divort pe care nu doresc sa mi-l dau. Intrebare ce sa fac? Daca vrea sa divorteze va treb sa accept acest lucru deoarece este impietrita. Sunt fff tanar si probabilitatea ca ea sa se intoarca este ff mica, ma gandesc cu groaza la ce i s-ar putea intampla fetitei daca i-ar fi incredintata ei. Si doi chiar daca ea a comis adulter sunt incredintat ca nu ma pot recasatori. Daca are cineva dovezi sau argumente Biblice impotriva incredintarii mele sunt gata sa le aud. Multumesc!

    Apreciază

  8. lorinna ,

    sa sti ca nu sint in totalitate de acord cu tine . Am sa revin sa discutam pe tema asta .

    Apreciază

  9. Remus, daca trebuie sa mai invat sau sa i-mi schimb conceptiile eu o fac cu bucurie, doar sa fie dupa voia lui Dumnezeu. Multumesc anticipat.

    Apreciază

  10. Lorinna ,

    parerea mea este ca ar trebui putin sa te opresti in a mai da sfaturi in acest domeniu . Un sfat gresit poate fi fatal pentru om . Revin .

    Apreciază

  11. M-am oprit chiar dupa raspunsul care l-a dat Ofelia, si chiar i-am multumit pt. clarificare… am sugerat sa se ceara sfaturi de la pastori. Acuma chiar urmarii fatale nu cred, dupa cum spui tu, dar fii linistit ca m-am oprit de mult din Noiembrie 2009, de fapt miine va fii chiar 1 an. Ori cum iti multumesc inca odata si mi-ar place sa vii cu sfaturi utile la situatie, asteptam.

    Apreciază

  12. As dori sa nu interpretezi ca te desconsider insa trebuie sa fim foarte precauti in acest subiect . Prin calauzirea Duhului Sfint acest subiect este foarte clar , insa o recomandare gresita in subiectul divortului si a recasatoririi poate conduce pe oameni pe o cale gresita din care exista sanse sa nu se mai intoarca niciodata . Consecinta !!!!! Pierderea mantuirii sufletului .
    De aceea tratez acest subiect cu toata seriozitatea , el neicluzindu-se in categoria subiectelor de genul : sa tinem o zi de sarbatoare sau sa mancam carne sau nu .
    Revin .

    Apreciază

  13. Asa este Remus MULTUMESC pentru raspuns!

    Apreciază

  14. Pace! as vrea sa pun si eu o intrebare: sunt un tanar credincios necasatorit dar vorbesc de o vreme cu o fata care a comis adulter dupa ce a facut botezul in apa, fapt de care sa pocait si bineinteles ca a si marturisit la ea in biserica lucrul acesta. intrebarea mea este dc este bine sa ma casatoresc cu ea? astept si raspunsul Dv. din punct de vedere biblic. Multumesc anticipat! GBT

    Apreciază

  15. Draga Gvril asteptam raspunsuri si de la cei mai cu experienta sau mai studiati.
    Eu ce pot sa spun, sa ceri de la Dumnezeu calauzire.
    Cind a fost adusa la Domnul Isus femeia prinsa in curvie, Domnul Isus a iertat-o si i-a spus sa plece si sa nu mai pacatuiasca. Dumnezeu iarta, cine sintem noi sa judecam. Daca prietena ta sa pocait de pacatul eii Dumnezeu a iertat-o.

    Apreciază

  16. Multumesc de raspuns! dar cum spuneai, astept raspunsuri si de la fratii cu experienta mai multa poate (tinand cont ca sunt totusi un tanar). Nu sunt genul de baiat caruia ii place consiliere pe net sau ceva de genul, doar vreau ca sa pot cunoaste si felul cum D-zeu lumineaza si altfel de fratii; tinand cont ca eu fac parte dintr-un grup destul de restrans si poate putin controversat, dar nu cred ca asta poate fi un motiv sa inteleg lucurile din lumina Scripturii grasit.As vrea sa cunosc mai mult cum trebuie privite astfel de ucruri din punct de vedere al Scripturii. GBY, Va multumesc!

    Apreciază

  17. Doresc sa va scriu ceva foarte confidential.Ce trbuie sa fac pentru ca secretul pe care am sa vi-l spun sa nu fie mediatizat?Vizeaza o persoana foarte importanta si doresc sa-mi comunicati daca procedura aplicata in Biserica a fost corecta.Va rog spuneti-mi daca are rost sa va scriu?

    Apreciază

  18. Draga Ioan nu sint in masura sa spun daca o decizie a unei biserici, a unui comitet de biserica este corecta sau nu, in primul rind ca nu cunosc amanunte, iar ca sa spui ca a fost corect sau nu, trebuie sa cunosti poveste spusa de fiecare subiect in parte. eu nu comunic cu nimeni prin mesaje de email, deci aici va fi singurul mod de comunicare. Depinde de tine daca vrei sa-i trimiti mesajul cu pricina , eu il citesc dar nu-l voi publica , am sa-ti trimit doar raspunsul tot aici daca, vrei sa stii ce parere am eu.

    Apreciază

  19. Lorinna,

    am lipsit o vreme de pe aici datorita faptului ca, accesarea blogului tau a inceput sa-mi faca probleme la computer. De ce ? Nu stiu.
    In conditiile in care noi iti dezvaluim adresa de e-mail, gasesc ca ar fi normal ca si tu sa ai o adresa cu care sa poti conversa probleme care nu se pot discuta pe blog.
    Raspunsul tau nu il gasesc deloc intelept si daca ai un sot gelos ( in cazul ca esti casatorita )si nu poti conversa prin e-mail atunci mai bine renunta la blog. Deocamdata atit.

    Apreciază

  20. PT. Remus, m-ai facut sa zimbesc, si sa ma intreb ce te face sa revii pe acest blog daca, nu-ti place de el. Acum uite care este situatia, acesta este blogul meu am dreptul sa fac ce vreau, si nu trebuie sa-ti dau tie socoteala. Acest blog nu este in primul rind facut pt. comentarii, daca as vrea as putea bloca comentariile la orice post. Tu spui ca am un sot gelos si de aceea nu folosesc o adresa de e-mail,…. gresesti… eu nu am timp de mesaje ….de argumente …de discutii.etc. , mai ales contradictorii. Daca te crezi ca esti mai intelept decit mine si aceasta este foarte bine si nu ma deranjaza cu nimic, sputne-ti opinia ta cu privire la articol si gata nu incepe sa argumentezi si sa te certi cum parca numai tu ai dreptate.
    Sa renunt la blog numai pt. ca asa ma sfatuiesti tu , ha! ha! ma faci sa rid, asta ar fi culmea sa execut la comanda. As fi putut sa sterg comentariul tau dar n-am facut-o stii dece?, inca mai am rabdare cu tine.
    PRIVESTE SI LA PARTEA PLINA A PAHARULUI NU NUMAI LA CEA GOALA.

    Apreciază

  21. Multumesc mult Rebeca,…. o predica excelenta!

    Dumnezeu sa te binecuvinteze!

    Apreciază

  22. buna eu sint divortat am o fetiytza de 6 ani si 3 luni care locueste cu mama eii eu de 4 anii am evitat sa ma casatoresc am eviitat sa am vreo femeie asta din singurul fapt ca inca il iubesc pe DUMNEZEU SI FETITZA MEA SI FOSTA SOTIE DAR INCA ESTE SOTIEA MEA EU O IBESC MEREU AM VRUT SA MA AIMPAC CU EA DAR EA NU A VRUT am renuntzat sai mai cer sa intregim familiea eu nu judec pe nimenii dar este mai bine sa nu va luati dupa omenii dupa parerea lor cautati sa traiti cu Dumnezeu in inima voastra si nu cauatatii alte sotii sau altii sotii ca ati facut un legamint si de el nu o sa va desparta nicio hirtie care va este data de judecatori nu se acepta niciun divort legea harului este sa intregiti fam vostra . cautatii sa va iubitii nu va despartiti

    Apreciază

  23. Pace, am 48 de ani si acum 4 ani, sotul meu nepocait caruia ii place foarte mult sa bea si sa curveasca, a plecat cu o alta femeie. Am incercat de foarte multe ori sa-l fac sa se intoarca acasa dar nu a vrut. Am cerut ajutorul unui frate din biserica, mai in varsta ca noi care l-a sunat, a stat de vorba cu el si l-a indemnat sa se intoarca sa refacem familia. Sotul meu i-a spus foarte clar ca eu nu am nici o vina dar ca el nu este pocait si ca vrea sa se distreze. In final a divortat de mine si a cerut partajul bunurilor comune. Dupa 2 ani s-a despartit de femeia cu care plecase si pana in prezent, desi nu am trait o viata buna cu el, i-am cerut tot timpul sa ne impacam dar nu vrea.
    Eu am incredintarea ca Dumnezeu permite sa te recasatoresti cand este vorba de curvie, decat sa cazi in pacat.
    Scopul pentru care scriu acest mesaj este de a cunoaste un barbat credincios si serios, cu o situatie asemanatoare, in vederea casatoriei. Locuiesc si lucrez in Spania, am 2 fete casatorite, am casa, deci nu am nevoie sa fiu intretinuta nici eu nici copiii mei, insa singuratatea este foarte grea si nu vreau sa ma las ispitita.
    Multumesc ca ati avut rabdare sa cititi mesajul meu si astept raspunsurile voastre.

    Apreciază

  24. Pace, am 48 de ani si acum 4 ani, sotul meu nepocait caruia ii place foarte
    mult sa bea si sa curveasca, a plecat cu o alta femeie. Am incercat de
    foarte multe ori sa-l fac sa se intoarca acasa dar nu a vrut. Am cerut
    ajutorul unui frate din biserica, mai in varsta ca noi care l-a sunat, a
    stat de vorba cu el si l-a indemnat sa se intoarca sa refacem familia.
    Sotul meu i-a spus foarte clar ca eu nu am nici o vina dar ca el nu este
    pocait si ca vrea sa se distreze. In final a divortat de mine si a cerut
    partajul bunurilor comune. Dupa 2 ani s-a despartit de femeia cu care
    plecase si pana in prezent, desi nu am trait o viata buna cu el, i-am cerut
    tot timpul sa ne impacam dar nu vrea.

    Eu am incredintarea ca Dumnezeu permite sa te recasatoresti cand este vorba
    de curvie, decat sa cazi in pacat.

    Scopul pentru care scriu acest mesaj este de a cunoaste un barbat
    credincios si serios, cu o situatie asemanatoare, in vederea casatoriei.
    Locuiesc si lucrez in Spania, am 2 fete casatorite, am casa, deci nu am
    nevoie sa fiu intretinuta nici eu nici copiii mei, insa singuratatea este
    foarte grea si nu vreau sa ma las ispitita.

    Multumesc ca ati avut rabdare sa cititi mesajul meu si astept raspunsurile
    voastre.

    Apreciază

  25. MULTUMESC FRUMOS

    Apreciază

  26. Dave, eu sunt intr-o situatie asemanatoare. Din cate m-am documentat recasatoria si divortul ar fi ok in cazul nostru. Oricum, mai am de studiat… Daca mai vrei detalii scrie-mi pe mail sau mess (love_loveda@yahoo.com).

    Apreciază

  27. Gavril, ideal ar fi sa faceti un timp consiliere premaritala cu un consilier crestin. E cel mai in masura sa va ajute inaainte de casatorie, dupa va fi prea tarziu. Eu si azi regret ca nu am facut asta. Daca esti indragostit deja de fata respectiva, se poate sa interpretezi gresit „voia D-lui”. Ti-o spun din experienta. Succes! Si tot din experienta iti spun ca cine a cazut odata este foarte posibil sa mai cada. Intrebarea e „Esti gata sa ierti din nou ?”

    Apreciază

  28. Dave, am vazut ca mesajul tau e din 2010. Ai putea sa imi spui putin ce s-a mai intamplat? Eu acum trec prin asta si sunt putin dezorientata, sunt atatea pareri diferite… Cred ca mai bn ma poate ajuta cine a trecut pe aici deja. Am gasit si ceva carticele impotriva incredintarii tale, am vorbit si cu ceva pastori care admit divortul in unele cazuri… nu ti le pot atasa aici (cartile) din pacate. Da-mi un mail (e mai sus adresa) si ti le arhivez acolo, daca te mai intereseaza subiectul. ms! 🙂

    Apreciază

  29. sal, am 30 da ani.sunt crestin si am fost casatorit cu o f crestina de 25 ani.iar fosta sotie ma inselat,nu prea ma iubit,a cazut de la credinta ect.am stat de vb cu ea de cel intamplate,dar nimic.a facut tot posibilu sa divirteze de mine,si eu am acceptat divortu amiabil.nam vrut sa fie la judecata ,sau la cearta.am facut-o pt ea,ca sai fie pace.dar e o problema cum ramane cu mine?pt ca eu sunt tanar si asi vrea sa ma recasatoresc,pt ca nu rezist singur,si nu vreau sa pacatuiesc.ce sa fac?cum sa fac?sp pls in sitoatea asta cum procedez?ms mult.

    Apreciază

  30. dumnezeu uraste despartirile si nu a vrut ca omul sa se separe doar ca in aceasta viata fie ea de crestin sau nu se intimpla fara sa vrem accidente si domnul ingaduie nu vrea doar din cauza cind partenerul este infidel.te poti casatori daca esti credincios cu o credincioasa adica in domnul.oare cea vorbit moise nu a vorbit insuflat de duhul sfint? sau credem noi ca el sia permis sa vorbeasca de la el?daca divortezi si nu te recasatoresti poti sa slujesti cu adevarat lui dumnezeu sau doar cu gindul in alte parti ce spuneti voi?

    Apreciază

  31. buna seara, ma numesc Georgiana si am si eu o intrebatre, sunt de religie ortodoxa iar prietenul meu este penticostal, el a fost casatorit din urama acareia a rezultat o fetita,nu mai tin legatura intre ei ci doar ocaziona mai mult sa stie el ce face fata , iar acum doreste sa divorteze de ea deoarece suntem impreuna de 2 ani. este pacat daca ma marit cu un barbat care a fost casatorit? el pt mn este primul barbat cu care as face pasul acesta, sa ma marit cu el.Multumesc mult

    Apreciază

  32. Buna ziua!!! Sunt o femeie de 32 ani pana la această vârstă nu am fost cu nici un credincios (sa spun așa) Acum vb cu un barbat divortat de o sotie adultera au si un copil împreună ea sa căsătorit cu un *romm* si așteaptă si un copil de la el.Eu nu aș vrea sa păcătuiesc cu acest om si nu stiu ce pacat as face dak as merge sa traiesc cu el. Îmi pare un suflet bun si cald dar imi e frică ca voi suferi si mai mult ca voi păcătui cum nu am facuto niciodată. Ce sfat imi puteti da?

    Apreciază

  33. Buna sunt intro dilema totala, sunt căsătorit dar eu cu nevasta nu ne mai intelegem de 2ani am intilnit o alta persoana pe care o iubesc si mi-as dori sa fiu cu ia. Ar fi mai multe probleme la mijloc, primul ar fi: Acum 13 cine mam căsătorit sotia a rămas însărcinată aveam o situatie mai precara in familie adica o situatie financiara proastă. Ia a luat decizia impruna cu soacramia de a face avort eu nu am fost deacord dar părerea mea nu a contat .datimi un sfat.

    Apreciază

  34. parerea mea este ca decat sa nu va intelegeti mai bine despartiti si fiecare sa vada de viata lui. nu cred ca e mai grav divortul decat alte pacate, si nu e ceva de neiertat. sunt de acord cu recasatoria. eu sunt recasatoria, am fost casatorita cu in baiat „crestin” care m=a inselat si multe altele, am tot iertat pana la un punct, dar nu se putea continua asa. nimic nu merita sa te consumi intr=o relatie fara nici un viitor. acum sunt casatorita cu un baiat „necrestin” care ii ofera baietelului meu mult mai mult decat i=a oferit „crestinul” lui tata vreodata si mai presus de toate iubire neconditionata, suntem o familie fericita si implinita si nu am nici cea mai mica mustrare de constiinta, stiu ca e corect ce am facut, exista pastori care preacurvesc cu buna stiinta, toti oamenii sunt pacatosi, nu cred ca Dumnezeu ne condamna, cred ca poate sa ierte naivitatea celor ce au ales un partener gresit. iarta lucruri mult mai grave, asa ca, recasatoritiva oameni buni si incercati sa aveti o viata buna, viata e scurta, nu merita traita in chinuri inutile.

    Apreciază

  35. Buna ma numesc Claudia si fostul sot a dat divorț de mn si ma inselat in timpul căsnicie so acum a dat divorț de mn eu nu lam înselat in timpul căsnicie niciodata pot sa ma căsătoresc iar cu un crestin pentru Ca fostul sot traieste cu o fata de 5ani

    Apreciază

  36. Buna ziua ! Doresc sa spun si eu ceva din experienta mea personala viza vi de toate cele citite mai sus.In viata aceasta frt multe lucruri ,nu ne sunt necesare,insa noi le incercam vazand pe alti care le au incercat si crezand ca sunt bune si ptr noi ,dardupa ce gustam paharul si simtim gustul abia atunci realizam dezamagirea si amraciunea care ne doare ( pe cei care i mai doare) si va trebui sa suportam consecintele. Ori ce lucru pe care l faci in dreptul altei persoane in viata asta indiferent cine unde si cand ,are o valoare si acea valoarea aceasta va trebui sa o platim sa ,nu uitam acest aspect.legiile Universului care sunt create de D zeu ne vor judeca asteaptadu ne sau ne ajungandu ne din urma.Asa ca facem binele si vom primi binele,acest lucru este ,,Garantat„de D zeu ( daca nu recunosti pe D zeu in viata asta atuni nu te va mustra constiinta de nimic ) se va intampla.Toate cazurile sunt unice in ori ce situatie ,si nu pot fi judecate decat personal,dupa ce sunt marturisite.Cine este omulu care este sincer si isi recunoaste gresala,pacatul acela va fi IERTAT ,cel care cauta explicati si scuze este in mare parte mai VINOVAT ,zic eu .Sigur ca aici e vb de casnicie si de problemele cu care ne confruntam si in astfel de situati parca nu mai vedem izbavirea de ce mie si acest de ce poate continua.Eu nu sunt o persoana care sa dea sfaturi pe domeniul acesta ,ptr. ca am esuat si eu dar am o experienta de viata destul de dureroasa in sufletul meu ,ptr ca si eu am gresit prin infidelitate fata de Sotia mea,sigur ca asi gasi en motive ,dar nu ma apar si …….. asi dori sa las din cea ce simt eu poate va ajuta pe cineva. Asi da mult sa pot da timpul inapoi sau sa pot stii care era persoana cea mai potrivita ptr mine ,sau cum sa ma comport mai bine ptr a nu ajunge aici.Efectele divortului sunt frt dureroase atunci cand esti un om cu frica de D zeu ori cat vei vrea tu sa scapi de trecutul tau ,nu vei putea . Acest lucru este dovedit de titani credintei care au experimentat acest lucru,ele te va ajunge sau astepta ptr ca este pronuntat de D zeu si se implineste.Eu cred in iertare dar cu consecinte !! NU divorta ,Nu provoca divortul ,Nu distruge pe cel de linga tine ,mai degraba inelegel asa cum e ,nul vei putea schimba tu,decat D mnul D zeu ,si asta va face o in urma sacrificiului tau.Se merita sa ne platim pacatele si sa ne sacrificam ptr.ca viata de aici este scurta si trecatoare ,dar trecatoare frt repede in comparatie cu alte lucruri ,zboara repede .Sgur ca sunt un adept a te bucura de viata de aic mai ales in casnicie ,unde este cel mai frumos si culminant timp al vieti unde poti sa te bucuri de viata. Daca ai ajuns aici nu uita ,nu esti singur si D zeu te asculta dar accepta consecintele ,nu cauta dezlegari si eliberari ,ptr. ca te vor amara si mai mult pana la urma,ptr ca nu e alta sau altul mai bun sau buna si mai bine rabda si vei iesi biruitor.Va spune aceste triri un om care traieste aceasta experienta din plin in acest moment.D zeu sa aiba mila de noi toti.

    Apreciază

  37. Buna,am nevoie de parerea voastra va rog;sunt casatorita de 15 ani,am fost influentata sa ma casatoresc de parintii mei,crezand ca daca nu o fac atunci,nu o sa mai apuc sa ma mai casatoresc,aveam pe atunci 24 ani si ei credeau ca sunt prea batrana asa ca sa nu pierd „trenul”.El nu era crestin,a facut botezul pe fuga ca sa se poata casatori cu mine,eu pana si botezul l-am facut la nici 14 ani, fiind influentata de parinti,nu aveam putere de a lua decizii ptr ca eram prea timida si credeam ca ei au dreptate.Eu acum am 40 ani si am 2 copii.In toti acesti ani de casatorie eu nu am simtit iubire din partea lui,dar nici eu nu-l iubeam,doar il placeam cum era la inceput,m-am plans de ce comporta asa rece cu mine,a zis ca daca nu-mi convine,stiu unde e usa.Si am lasat anii sa treaca pe langa mine,eu calma el calm,faceam tot ce tine de casa,el nu are nici un fel de plangere contra mea.Cu sotul nici nu nu intretin relatii intime din 2018 si pe el nici nu-l deranjeaza acest lucru.Doar am apucat sa-i spun ca stau cu el ptr copii.Acum a aparut o persoana in viata mea si am sentimente puternice fata de el,niciodata nu am intretinut relatii intime ptr ca stiu ca e pacat,doar vorbim.Ce pot sa fac ca sa divortez?

    Apreciază


Lasă un comentariu