Cind Pacatul Imbraca Haine Bisericesti – Cornel Avram

       Ce s-a intâmplat la Oradea în cadrul conferinţei Peniel este o simptomă a declinului spiritual pe care-l străbate Biserica acum. Libertinismul spiritual e mai periculos decât păcatul făţiş. În faţa păcatului demascat oamenii se opresc, dar dacă păcatul ia forme noi şi se îmbracă cu haine bisericeşti, acesta intră neobservat în Turma lui Christos.

 

        Părinţii şi bunicii noştri au aşezat anumite limite, în frică de Dumnezeu şi în urma interpretării simple şi directe a Scripturii. Chiar dacă au fost și unele exagerări, s-a vazut (chiar și în acestea) dorinţa de evlavie şi sfinţenie a înaintașilor noștri. Aceste limite au fost în continuu atacate şi extinse treptat. Fiecare mutare de hotar reprezintă baza unei noi mutări, sub pretextul: dacă e voie asta de ce nu e voie şi cealaltă? Unii credincioşi, duşi de valul mişcării libertiniste s-au obişnuit să spună (în mod indirect, bineînţeles) că evlavia e legalism şi sfinţenia e lipsă de relevanţă.

      Prezint câteva exemple de progres (să fie citit regres) în aceast declin:

 

Concertele

Limita originală – Nu permitem nici un fel de concerte (nici creştine)

Prima extindere – Sunt permise concertele, dar să fie spirituale şi ziditoare

A doua extindere – Nu avem toate aspectele sub control, aşa că vom vedea anumite ieşiri, dar să nu ne alarmăm, pentru că noi nu ne identificăm cu acele aberaţii.

A treia extindere – Nu toate concertele creştine sunt la fel, unele sunt mai liniştite iar altele mai sălbatice, cam după gusturile fiecăruia. Aşa că e acceptabilă participarea la concerte necreştine, atâta vreme cât acestea sunt mai liniştite şi decente în comparaţie cu cele… creştine.

 

Slujirea

Limita originală – Doar bărbaţii cinstiţi, ce nu au trecut prin divorţ, sunt chemaţi să slujească public ca păstori şi predicatori.

Prima extindere – In unele cazuri trebuie acceptaţi şi bărbaţi divorţaţi

A doua extindere – In urma unor chemări speciale, şi femia poate să slujească în această capacitate

A treia extindere – Şi bărbaţii şi femeile ce trăiesc în inversiune sexuală pot să slujească în straie preoţeşti

 

Pantomimele şi sportul

Limita originală – În cadrul slujbelor religioase nu se acceptă decât cântarea, rugăciunea, predicarea, mărturisiri, şi manifestările biblice ale Duhului Sfânt.

Prima extindere – Trebuie acceptate forme noi, relevante, prin care să se transmită mesajul Evangheliei. Forma nu are nici o importanţă, doar mesajul. Scopul măreţ scuză mijloacele. Dacă o şcenetă sau pantomimă transmite un mesaj frumos, de ce să fie oprită.

A doua extindere – Competiţiile sportive reprezintă o cale lucrativă de atragere a tinerei generaţii la biserică. Un meci de lupte (Jiu-Jitzu), între credincioşi (adică creştin), înainte de predicarea Evangheliei poate să fie un mare câştig pentru Împărăţia lui Dumnezeu.

A treia extindere – Pentru că oricum credincioşii noştri iubesc sportul mai mult ca biserica (de câteva ori pe an, în cazul competiţiilor mari de anvergură naţională sau internaţională), de ce să stea toţi acasă la meci iar noi să ţinem predica la scaune? Aducem un TV (big screan) în biserică şi-i invităm pe toţi să participe împreună la marele eveniment sportiv. Ce frumoasă părtăşie, dacă ne rugăm cu foc, s-ar putea chiar să câştige echipa favorită!

 

Închinarea

Limita originală – Modelul nostru va fi biserica primară

Prima extindere – Expresiile biblice: Amin, Aleluia, Slăvit să fie Domnul, nu mai sunt relevante pentru noua generaţie. Bătaia din palme (oricum e biblică), va înlocui manifestările vechi.

A doua extindere – Dacă s-a acceptat bătaia din palme, nu e păcat să se accepte şi ţipetele şi fluierăturile, şi aburii ce ies de sub scenă, şi orga de lumini.

A treia extindere – Dacă s-au acceptat formele de manifestare ale celor din lume ca să fim relevanţi, orice metodă care adună oameni e acceptabilă, inclusiv comedie creştină, dramă creştină, dans coreografic creştin, etc…
     Nu cred ca e nevoie să folosesc alte exemple, declinul e vizibil. Acest neopăgânism a cuprins multe comunităţi. Provocarea mea pentru fiecare credincios este să-şi revizuiască şi limitele şi direcţia. Numai o întoarcere din nou la valorile promovate de Sfintele Scripturi ne poate vindeca.

      Avem două variante: ori ne vom identifica cu Christos ori cu lumea. Nu putem să le realizăm pe amândouă deodată. În ritmul acesta de alunecare, în scurtă vreme Biserica nu va mai avea unde să-i cheme pe cei din lume, deoarece ea, Biserica, va fi ca lumea. În cel mai fericit caz se vor face transferuri de membri şi schimbări de religii.
      Vestirea Evangheliei este o lucrare spirituală în care vrem să folosim armele Duhului Sfânt, alaturi de abilităţile sau darul ce Dumnezeu ni le-a dat. Scenetele şi pantomimele creează actori, artişti, dansatori, şi vedete. Unde işi găsesc toate acestea locul în Scriptură? De când Biserica Domnului Isus are nevoie de actori, artişti, dansatori, şi stele pentru a transmite mesajul sfânt, mântuitor, al Evangheliei? Cine le-a încredinţat loc această responsabilitate? Şi odată ce aceste forme şi metode sunt acceptate, cine va mai putea aşeza limite? Pilda fiului risipitor este deosebit de frumoasă aşa cum e aşezată pe paginile Scripturii şi predicată de oamenii lui Dumnezeu. Cine nu înţelege cele două expresii folosite de Evanghelistul Luca: “şi-a risipit averea ducând o viaţă destrăbălată” şi “ţi-a mâncat averea cu femeile desfrânate”, e prea mic şi nu trebuie să înţeleagă, sau nu are capacitatea intelectuală necesară unei înţelegeri adecvate a adevărurilor simple. În cazul în care vrem să arătăm în imagini acest adevăr din viaţa căzută a fiului risipitor, orice imagine este prea mult.

    Din păcate trăim într-o lume ce caută distracţie, divertisment şi vedetism. Evanghelia nu promovează ci mai degrabă condamnă aceste trăsături. Punând împreună lucrurile ce trebuie să stea separat, devenim un fel de amestec otrăvitor ce în final va trebui vărsat din gura Domnului (vezi Apoc. 3.16).

Cornel Avram

The URI to TrackBack this entry is: https://nascutdinnou.wordpress.com/2011/06/16/cind-pacatul-imbraca-haine-bisericesti-cornel-avram/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 comentariiLasă un comentariu

 1. TRATELE ARONICA ISAC EVAGELIST APOSTOL GERMANIA

  Libertatea si democratia au intrat in biserica femei fara batic rujate macheate
  fusta scurta pantalon oprirea de copii nus proroci nus vedeni nui videcare
  predici care gidela la ureche dupä pläcerea lor femei pastor au voie sa intre
  inadunare cind lea sosit sorocul iau cina nus supuse sotului vor fucti conducere
  pervesiuni sesuale masturbarii intrun cuvit sodomitii in biserica zisa alui
  dumnezeu vine isus valua mireasa dar citi vor pleca ca eu am primit nu televizor
  nu cercei capul acoperit inbracamite cuviceoasa femei supuse nu moda nu religie
  ci predica prin puterea duhului sfint proroci vedeni videcari rapire laceri descoperiri tot cese numeste daruri era in adunare si se traea si pratica nu se
  tolera pacatul cei care nuse supuneau era dati afara nu era divort intre crestini
  nu era zgircenie era primirea de oaspeti staruite rugaciuni har ungere
  astea astazi ecsista in biblie scrise dar practicate rar una lasuta biserica
  vine isus cinevrasama contacteze poate so faca

  ARONICA ISAC

 2. Aronicaaaaaaaaa … crezi ca numai tu vezi asta ? sau numai tu doresti sa mai fie ce-a fost odata in Biserica Lui Hristos ?
  Nici eu nu mai sunt ce-am fost si ma doare sufletul ! la ce bun sa ma uit ca altii nu mai tin credinta asa cum am primit-o eu acum 25 de ani in urma ? sau asa cum era acum 30 – 40 de ani ?
  Poti sa faci ceva ca lucrurile sa se rezolve ? fa daca poti ! datoria mea si a ta nu este sa observam si sa criticam, ci, daca am observat ceva nereguli, sa cautam sa le si corectam !
  Cum ? prin post si rugaciune ! prin veghere si traire !
  daca unul macar ar fi cum trebuie si ar face ce trebuie, atunci s-ar vedea si rezultatele si rasplata ii va fi pe masura.
  dar se vede treaba ca nu este nici un om neprihanit, nici unul macar ! toti suntem cazuti, fiecare in „groapa” lui : de ingrijorari, pacate, neveghere … ai tu remediul pentru toate astea ? sau doar un ochi de judecator ? daca ai solutia, dane-o si noua !
  Desi stim ca Solutia este Dumnezeu, Domnul Isus si Duhul Sfant, facem toti parte din aceeasi Biserica apostaziata …
  Numai indurarea Domnului ne poate ridica si salva ; dar cred ca trebuie sa colaboram mai mult cu Dumnezeu pentru a ajunge la biruinta, iar pentru a ajunge la biruinta va trebui sa ne ridicam din nou la lupta cea buna a credintei … unii, printre care sunt si eu din nefericire, am cam obosit luptand, am cam deznadajduit din cauza infrangerilor, am dat inapoi si am ajuns in stramtorare … ai ideie cate suspine ne framanta si ne macina zilnic ?
  da-ne sfaturi, mangaieri si imbarbatari mai degraba decat critici !
  au si mustrarile rostul lor, dar mangaierile sunt un balsam vindecator si incurajarile dau putere si imbarbateaza pe cei descurajati !
  multa pace !!!

 3. multumesc pentru mesaj! Dumnezeusa va binecuvinteze Mirona Simcea!

 4. Multumesc si eu ca ati infiintat un forum pe aceasta tema !
  tocmai ma gandeam ca am intrat „in paine” direct, fara sa ma fi prezentat mai intai … imi cer scuze, dar mi se parea ca deja fac si eu parte de pe aici, ca si cum as fi fost dintotdeauna !

 5. Toti care suntem nascuti din nou sintem din aceias familie, si ne simtim confortabili chiar de la prima cunostinta. Ma bucur mult ca Dumnezeu va adus pe acest blog. Multa binecuvintare!

 6. „David si tot Israelul jucau inaintea lui Dumnezeu cu toata puterea lor, cantand si zicand din harpe, din laute, din tobe, din chimvale si din trambite.” (1Cronici.13:8)

  „Laudati-L cu chimvale sunatoare, laudati-L cu chimvale zanganitoare!” (Psalm.150:5)

  Asta a cata extindere e? 🙂

  Cu dragoste in Hristos.

 7. Crestinii NU se raporteaza la David, adica NU-l putem lua ca model in TOT ce a facut si vorbit; el a omorat oameni in razboaie, etc, a lansat binecuvantari, dar si blesteme (vedeti in Psalmi), lucruri permise pe timpul Legii, dar care NU sunt permise ucenicilor Lui HRISTOS, crestinilor! De ce? Simplu: pentru ca Modelul si Invatatorul nostru NU e un om, indiferent de nume, ci DOMNUL ISUS HRISTOS, singurul Fiu al Lui DUMNEZEU (Matei 23:8), etc., care a trait fara pacat, si care NU ne da voie sa-i uram, sa-i blestemam si sa-i omoram pe dusmanii nostri, ci sa-i IUBIM, BINECUVANTAM si sa-i AJUTAM! Ioan _ Atlanta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: