In Memoria Lui Aurel Popescu

Aurel Popescu,

            A trecut la Domnul, „cel mai iubit dintre vorbitori”. Nu stiu de ce nu  putem vorbi despre trecut fara sa dorim sa ne intoarcem. Amintirile raman un loc cu iarba cea mai verde, cu apele cele mai limpezi, cu bucuriile cele mai adevarate, chiar daca ni s-a spus ca aici „orice soapta s-a depozita  ca si strigat” nu mi se pare nimic mai real decat amintirea.

In vremurtle ferbinti ale miscarii din ’77, la Arad Bujac intr-o predica , Iosif Ton a artat spre locul unde erau, Aurel Popescu si Paul Niculescu spunand, „tot ce am facut am facut datorita lor, ei mi-au dat curaj ei nu se tem” In vremurile in care fr Ton era cel mai vizibil a fost un gest laudabil de a arata spre ei, pentruca multi dintre noi simteam prezenta lor foarte vie.

Spiritul ascutit, vorba din regat cu un umor  irezistibil, vorbirea din Cuvant bine articulat, smerenia si neinfricarea lui Aurel Popescu m-au cucerit. Mi se parea mereu ca este in dialog cu un personaj anonim care in imaginatia mea era lumea comunismului ateu:  „Domnilor, daca Isus Hristos este o poveste, trebuie sa recunaste-ti ca este o poveste frumaosa, si daca este o poveste, de ce nu o puneti domnilor in cartile de scoala, ca sa o citeasca copii?…  Dar voi stiti ca nu este o poveste, voi stiti ca aceasta istorie pune mana pe tine si cand te prinde nu te mai lasa pana nu te transforma” (la Sega)  

Ianinte ca sa vorbeasca ne-a invatat o cantare a carei cuvinte le-am memorat cu cea mai mare viteza in viata mea, canta cu atata verva si convingere cantarea, ca ma simteam undeva pe baricada cantand un imn de biruinta:

Nu, nu suntem un vis o intamplare

Un lut de sine insusi framantat.

Ci ne-a zidit o minte creatoare

O-ntelepciune fara de hotare

Exista Dumnaezeu ce minunat

Niciodata nu pot canta cantarea fara sa  vad in minte, bucuresteanul  cu verva de adolescent  cu privire vioaie mereu bine dispus, asa cum continua sa fie in amintirea mea.

            Era in 1978 undeva la inceputul lui Noiembrie,  am aflat ca sub presiunea regimului, fr Aurel Popescu a fost dat afara din cult. Pe 11 noiembrie trebuia sa fie nunta mea cu Liana, nu stiam cum sa imi arat simpatia fata de dansul. Am rugat un prieten din Aard sa mearga la Bucuresti si sa-i dea lui fr Popescu un plic. In plic i-am pus banii pentru biletele de avion si o invitatie la nunta. Pastorul nostru era atunci Fr Chiu Pavel, m-am dus la dumnealui si iam spus, la nunta noastra va vorbi Fr Popescu. Bine, dar tu stii ca a fost dat afara din cult. Stiu, dar cred ca nu are nici o problema cultul cu nunta mea.  Am fost de accord sa nu vorbeasca de la amvon. A vorbit despre cum se constuiieste o casa. Era si inginer constructor. Masa a fost la Cantina fabricii de strugurii , a venit sa ne felicite si  mi-a spus frecandu-si mainile bucuros : „mai sfintim si locul asta sub ochii astuia, si mi-a facut semn cu capul spre portretul tov-ului.”

            C.S.Lewis spune ca : „ne trbuie un trecut….  sa avem ceva de pus impotriva prezentului”.  Se spune ca Biserica a fost pusa la doua teste majore si continua sa fie. Testul oprimarii al prigoanei, pe care biserica l-a trecu mereu cu brio, si testul libertatii pe care biserica l-a cazut mereu.

Generatia tanara stie mai multe despre informatori decat despre eroii nostri, datorita noastra care tacem si sugeram prin tacerea noastra, ca nimic nu a fost inainte si nimic nu va mai fi dupa.

Sa insemneze ore cuvantul acela „se duc oamenii de bine si  nimanui nu-i pasa” ca ei se duc si nimeni nu oserva nimeni nu le simte lipsa?  Daca ar fi sa scriu un epitaf in amintire Fr Aurel Popescu care a fost pentru mine, cel mai iubit vorbitor, as scrie:  

” Cu el am fost cu totii mai curajosi”

Imi a mintesc de interviul care, A.Popescu l-a dat la Europa Libera pe cand era in Italia in drum spre State, unde a fost exilat.    La incheierea interviului domnia sa a spus:

” Da fratilor noi facem politica,”politica lui Dumnezeu”. „Omul este un animal care face politica”- zice filosoful. Este adevarat.  Dar politica cui o facem ?  ( florian guler troy mi )

 

The URI to TrackBack this entry is: https://nascutdinnou.wordpress.com/2010/10/20/in-memoria-lui-aurel-popescu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Asa cum s-a scris mai sus despre fratele Aurel Popescu, am fost in Romania cind a fost persecutat dat afara de a mai fi pastor insa el a predicat cu toate acestea .El a suferit din pricina comunistilor si chiar a unor membrii ai bisercii care au fost in legatura cu securitaea.Fratele Aurel Popescu a fost un frate scump un om credincios Domnului si un bun pastor,cu toate restrictiile mergeam sa-i ascult predicile in Mihai Bravu. predicile lui au fost de neuitat asa si el.

 2. Oh Doamne, acum vad ca fr. Aurel Popescu a plecat la Domnul nostru scump si drag asa cum obisnuia dansul sa spuna.
  Sunt multe acolo de spus…l-au cunoscut multi, printre care si eu deoarece am fost membra a bisericii
  baptiste din str.Mihai Bravu, in perioada in care dansul si alti cativa Pastori, buni crestini, isi riscau viata si libertate lor si a familiior lor, pentru vestirea Evangheliei.
  L-am iubit si respectat mult in Domnul pe fr. Aurel. A fost un om deosebit. Eram doar o adolescenta pe atunci si dansul avea copii de varsta mea si stia sa se apropie de adolescenti ca de propii copii.
  Avea un umor deosebit care era impletit cu multe povestiri adevarate si stia sa te duca acolo incat sa relectezi la viata ta in mod serios.
  Nu se rusina niciodata sa spuna despre de Domnul Isus.
  Un om inteligent, un intelectual de care care crestinii romani si Romania are inca multa nevoie.
  O capacitate….
  Regret nespus pierderea dansului. A fost si va ramane un OM SI UN CRESTIN DEOSEBIT.
  Domnul sa-i mangiie familia, sa o imbarbateze si sa ii poarte de grija.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: