Alegerea sotului /sotiei, si pastrarea dragostei in casnicie

 

 

 

Principiul I. Prima indatorire a sotilor este sa-si iubeasca sotiile (si a sotiilor sa-si iubeasca sotii) (Efes. 5:25,28,29,33).

 

Iata cateva recomandari pentru pastrarea dragostei:

 1. In primul rand, alegeti-va un sot bun sau o sotie buna. Un partener care este cu adevarat bun si amabil, plin de virtute si sfintenie fata de Domnul (Prov. 18:22; Prov. 19:13,14).
 
2. Nu va casatoriti pana nu sunteti sigur ca puteti iubi in intregime.

 3. Nu va pripiti, ci descoperiti mai dinainte toate imperfectiunile care v-ar putea tenta sa va dispretuiti viitorul tovaras de viata (Prov. 18:13).

 4. Amintiti-va ca dreptatea cere sa iubesti pe cineva care a renuntat la intreaga lume pentru tine. Pe cineva care e multumit sa fie alaturi de tine in eforturile si in suferintele tale, sa imparta totul cu tine, si care TREBUIE sa fie perechea ta pana la moarte (Matei 5:32; Matei 19:9; 1 Cor. 7:39; Col. 3:19; Gen. 2:24).
 
5. Amintiti-va ca, in general, femeile sunt fiinte iubitoare si pasionale, si, asa cum isi iubesc mult propria persoana, la fel asteapta multa dragoste si din partea voastra.
 
6. Amintiti-va ca sunteti sub comanda lui Dumnezeu; a refuza dragostea conjugala sotiilor voastre inseamna sa refuzati sa indepliniti o indatorire pe care Dumnezeu vi-a stabilit-o cu claritate. Prin urmare, ascultarea ar trebui sa va motiveze dragostea.
 
7. Amintiti-va sa sunteti „un singur trup”; ai facut-o pe sotia ta sa lase pe tatal si pe mama sa, si sa se lipeasca de tine (Matei 19:5; Marcu 10:7).
 
8. Fiti mai atenti la calitatile sotiilor voastre decat la defectele lor. Nu lasati ca observarea defectelor sa va faca sa uitati sau sa le treceti cu vederea virtutile (1 Cor. 13:7; Filip. 2:3).
 
9. Nu le exagerati imperfectiunile, pana nu ajung sa va innebuneasca.
Iertati-le, pentru ca asa se cuvine in Domnul. Ganditi-va la fragilitatea sexului lor. Ganditi-va si la propriile voastre deficiente, si cat trebuie sa va rabde sotiile voastre (Ps. 103:14; 1 Cor. 13:7).
 
10. Nu starniti raul din partenerii vostri, ci faceti ca binele sa iasa la iveala (Prov. 10:12).

11. Coplesiti-le cu dragoste, si atunci va vor iubi si ele la randul lor, devenind astfel fiinte iubitoare. Dragostea va aprinde dragostea, asa cum focul aprinde focul. Un sot bun este cel mai bun mijloc de a face o sotie buna si iubitoare (Rom. 12:21; 1 Petru 3:9).

12. Traiti inaintea lor viata unui crestin atent, smerit, iubitor, bland, altruist, rabdator, inofensiv, sfant si ceresc (Efes. 4:1; Col. 1:10; 1 Tes. 2:12; Prov. 11:30; 1 Tim.

 

Principiul II. Sotii si sotiile trebuie sa traiasca impreuna (1 Cor. 7:2-5).

Principiul III. Fie-va scarba nu doar de adulter, ci si de orice duce la infidelitate si la incalcarea legamantului matrimonial (Mat. 5:31,32; 19:9; Ioan 8:4-5, despre adulter; Evrei 13:4; Prov. 22:14; Osea 4:2-3; Prov. 2:17

Principiul IV. Sotul si sotia trebuie sa isi gaseasca placerea in dragostea, prezenta si viata celuilalt. Cand sotul si sotia isi gasesc placerea unul in celalalt, acest lucru ii uneste in indatoririle lor, ii ajuta sa lucreze si sa-si poarte poverile mai usor; este o parte importanta a unei casatorii trainice (Prov. 5:18,19).

tradus de F. VIDU

The URI to TrackBack this entry is: https://nascutdinnou.wordpress.com/2008/12/06/alegerea-sotului-sotiei-si-pastrarea-dragostei-in-casnicie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 comentariiLasă un comentariu

 1. Domnisoara sau doamna Lorinna,

  nu stiu in ce calitate postati un asemenea articol si ce „calificare spirituala” aveti ca sa dati invatatura despre familia crestina (din cate stiu, barbatul crestin da invatatura, nu femeia), si daca va apartine sau doar l-ati copiat pe blogul dv – ar fi fost util autorul si sursa de unde e luat, in acest caz.
  Imi permit sa va arat erori importante si alte idei cel putin nebiblice in acest articol:

  7.”Amintiti-va sa sunteti “un singur trup”; ai facut-o pe sotia ta sa lase pe tatal si pe mama sa, si sa se lipeasca de tine (Matei 19:5; Marcu 10:7)”. In citarile date scrie ca omul va lasa pe tatal si pe mama si se va lipi de nevasta-sa !
  2. Cum poti fii sigur ca iubesti in intregime?
  4. DREPTATEA cere sa iubesti pe cineva care a lasat totul pentru tine? Oare pe Isus cati Il iubesc dupa acest „principiu” ?
  5. femeile isi iubesc mult propria persoana, de aceea asteapta multa dragoste? din ce carte e invatatura asta ?
  Poate barbatii trebuie sa iubeasca nevestele lor atat de mult cat si-a iubit Hristos Biserica?
  11 ele vor deveni fiinte iubitoare iubindu-i pe barbatii fiindca acestia le coplesesc cu dragoste? oare dragostea neconditionata a unui om ce ar insemna?

  Apreciază

 2. Buna Ileana

  Ma bucur ca-i lasat un comentariu, si i-ti multumesc . Vreau sa-ti raspund pe rind la intrebari.
  Am postat acest articol in calitate de administrator al blogului Nascut Din Nou, nu stiu la ce te referi cund ma intrebi de calificarea spirituala, pt. ca nu cred ca putem fi calificati dupa diplome sau functi,(MULTI CU DIPLOME NE-AU DEZAMAGIT) putem sa fim calificati dupa comportament si felul de gindire, ai putea sa ma califici dupa ce fel de articole, predici si muzica gasesti pe acest blog.
  Sint casatorita mai mult de 15 ani si am si copii. Acest articol l-am luat de pe o pagina dedicata familiei, nu l-am scris eu de aceea am si pus de cine e tradus.
  #7 este o problema reciproca, s-a accentuat mai tare ca femeia este mai sensibila, cind o fata se casatoreste si pleaca de la parinti, nu crezi ca-i este greu?, si ce important este ca sotul sa-i ofere tot confortul si dragostea pt. aceasta?
  #2 cind poti sa accepti toate defectele partenerului, si sa le ingadui.
  #4 Draga Ileana acest TOTUL nu se refera inclusiv Dumnezeu se refera ca a lasat totul ce apartinea acestei lumi,
  ei sau lui, familie, mama tata, frati, surori, prieteni, casa, oras, tara.
  #5 In aceasta lume SINT FOARTE MULTE GENURI DE FEMEI, aici se refera, daca un barbat sa casatorit cu o femeie care se iubeste pe ea insis si nu are destula dragoste din partea sotului, va suferi, acestea sunt lucruri cercetae de pshiologi
  si iesite ca realitate in multe familii.
  #11 Adu-ti aminte ca traim intr-o lume care se va sfirsi in curind, iar in aceste zile dupa cum scrie Biblia, dragoste fireasca va fi din ce in ce mai rar intilnita, dragostea neconditionata este teoretica dar in practica este foarte greu de aplicat.

  Apreciază

 3. Multumesc pentru raspunsuri.

  Calificarea spirituala e data de rolul fiecarui credincios, dat de Dumnezeu in trupul lui Hristos, Biserica, de „Chemarea specifica”. In aceasta comunitate a credinciosilor nascuti din nou, barbatul e chemat sa dea invatatura despre orice subiect de viata, si nu femeia. De aceea consider nepotrivit ca o femeie, indiferent de statutul marital, sa dea invatatura despre familie sau alte principii biblice de viata.
  Daca articolul nu va apartine, consider ca trebuia precizata sursa si autorul, ca o etica crestina de „copyrigth” – altfel se numeste furt prin „copy, paste”.
  Ca administrator al unui blog, puteti posta ce doriti. Inca nu cred ca puteti fi evaluata dupa comportament si felul de gandire, atata timp cat postati articole care nu va apartin!
  Despre articol am semnalat problemele profund principiale din el – ce explicatii dati dv, inclusiv „psihologice” la principiile lui Dumnezeu de viata nu doresc sa comentez. Se pare ca nu intelegeti esenta si sursa diferita a mesajului articolului fata de mesajul de esenta al Cuvantului lui Dumnezeu.
  Atata timp cat Adevarul va fi amestecat cu neadevarul, psihologia sau alte „stiinte” omenesti, deznodamantul e clar exprimat tot in Biblie.
  Va doresc mult discernamant spiritual si intelepciune de sus, si poate mai multa lucrare personala pe blog cel putin.

  Apreciază

 4. Draga Ileana

  Multumesc pt. ce-mi doresti.

  La mine in Biblie spune ca si femeile in virsa, sa de-a sfaturi celor mai tinere. Despre „copyright”, tocmai de aceea am pus cine a tradus, Florin Vidu(traducatorul) n-a pus copyright la articol. Deci cine vrea sa-l transmita mai departe sa-o poata face.
  Ma consider un madular sanatos si activ in Trupul lui Hristos, si doar pt. linistea ta am si o responsabilitate in biserica.
  Multa binecuvintare!!!!!!

  Uite aici este pagina.

  http://www.rcrwebsite.com/duties.htm

  Apreciază

 5. „La dv in Biblie” (ce exprimare!) scrie in Tit 2 ca femeile in varsta „să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţi şi copiii; să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentruca să nu se vorbească de rău Cuvîntul lui Dumnezeu” si nu sa dea invatatura barbatilor despre cum sa-si iubeasca nevestele sau ce principii biblice sa aplice in familia lor.

  Exista o diferenta intre invatatura de principii (doctrinara) si invatatura practica (sa fie gospodine, sa-si iubeasca barbatii …)

  Pentru linistea mea, o „responsabilitate in biserica” nu inseamna decat „o responsabilitate in biserica”….Calificarea spirituala sau caracterul nu se evalueaza prin „responsabilitati” sau „pozitii” sau „Activitati”. Caracterul si calificarea se da socoteala inaintea lui Dumnezeu si a bisericii locale.

  Mult succes atunci in activitatile din biserica si de pe blog – e foarte greu sa se ocupe o femeie crestina si de familie, copii, biserica, blog personal, eventual servici.

  De asemenea, multa binecuvantare !!!!!!

  Apreciază

 6. Sora Ile, daca ne uitam bine acest articol in original a fost scris de un barbat, sora Lorinna l-a pus pe blogul ei, atit.
  Observ in tonul dumitale un fel de sarcasm care n-ar trebui sa existe la o femeie credincioasa. Nimeni nu va obliga sa intrati pe acest blog. Nu vad nimic gresit, ca un barbat sa fie incurajat, sa fie dragut si sa-si iubeasca sotia. Daca nu aveti cuvinte de multumire, nu intaritati pe nimeni la cearta.
  Asa gindesc eu.
  Pace buna.

  Apreciază

 7. Multumesc sora Florica.

  Atit este tot ce pot sa spun.

  Apreciază

 8. doamna Ileana….tu vezi ce prostii bolborosesti pe tasta nu te supara?…in loc sa te tot iei la hartza aiurea si sa bagi cearta printre oameni, mai bine vezi-ti de treaba si mai invata cate ceva din ce zice doamna Lorinna. mai sa fie! de unde atata aroganta si superioritate??? si din partea unui crestin…imi pare rau…da’ nu mi-a venit sa cred cand am citit. atitudinea unui fariseu 😐 ,,barbatul e chemat sa dea invatatura despre orice subiect de viata, si nu femeia. De aceea consider nepotrivit ca o femeie, indiferent de statutul marital, sa dea invatatura despre familie sau alte principii biblice de viata.” as vrea sa-mi aratati si mie unde scrie asa ceva…ca femeia nu are voie sa dea invatatura. pai daca dumneata stii ca cineva greseste, esti femeie, si astfel taci din gura si il lasi pe saracu’ om sa mearga in plata lui in loc sa-l sfatuiesti? in loc sa incerci sa-i spui adevarul? nu vi se pare un pic cam extraordinar de absurd? daca cineva stie sa faca un bine, si nu-l face, pacatuieste nu-i asa? de ce puneti asupra oamenilor tot felul de poveri ca ,,femeia sa nu dea invatatura…ca barbatul are aceasta menire..” etc.? sa inteleg ca nu cititi carti ce contin indrumari in viata crestina ale caror autor este o femeie? va subapreciati…si daca un crestin da o invatatura adevarata cuiva, indiferent ca e barbat sau femeie, daca e crestin, Dumnezeu il va lumina, ca sa nu vorbeasca omul din mintea lui, ci Dumnezeu sa vorbeasca prin el. parerea mea. bye. God bless you all

  Apreciază

 9. doamna Florica, acum v-am citit comentariul. dumneavoastra mi-ati citit gandurile se pare, doar ca am impresia ca le-ati exteriorizat intr-un mod mai calm…ma deranjeaza foarte tare atitudinile astea pline de sarcasm, ca de multe ori nu ma pot abtine. scuze pentru doamna Ileana daca am jignit-o, dar mi-am spus cat se poate de clar parerea. desi suntem toti oameni si gresim…oricum. vreau sa spun ca sunt intru totul de acord cu dumneavoastra. God bless you

  Apreciază

 10. Ab draga eu i-ti inteleg reactia, cu adevarat daca stii sa da-i un sfat bun celui care are nevoie de el, si nu-l dai este pacat. Pentru ca s-ar putea ca Dumnezeu sa-i vorbeasca chiar prin sfatul tau.

  MULTA BINECUVINTARE!!!!!!!!

  Apreciază

 11. Dragilor imi place blogul acesta,
  pare destul de colorat.
  Cu cenzura nu sunt de acord decit in cazul in care sunt obscenitati (injuraturi, blasfemii, etc)
  Opinia libera trebuie respectata, altfel nu suntem cu nimic mai buni decit comunistii…
  Daca nu vrei opinie atunci nu pune nimic pe blog.
  Duduia care comenteaza (ile) pare ca are si ea ceva problema cu alte dudui (o sa treaca).
  Lorri dai mai departe ca dai bine.
  Apropo zici ca esti anonima?!!!
  De aici reiese mai multe nume
  Lorinna
  Florica
  Floricica
  Florina
  din mai multe cercetari apare Florica si Florina Bonca
  una in Romania si una in state.
  Cea din Romania a fost studenta la Timisoara (psihologie)tinara,
  deci ramine cea din state.
  2 copii sa va traiasca.
  Oricum voi mai reveni, va urez sanatate. (nu multa binecuvintare ca unii nu pot sa o duca)
  Domnul Iisus a spus PACE VOUA.

  ofelia

  Apreciază

 12. Ofelia draga am zimbit la comentariul tau, chiar ca nu trebuia sa-ti iei din timpul tau sa cercetezi cine sunt.
  Nu sunt o persoana importanta si nu vreau sa stie nimeni cine sunt doar din motivul ca nu vreau atentie sau apreciere. Nu i-mi ascund numele ca mi-ar fi frica din cauza trecutului, sau cine sunt. Ce este mai important este ca i-l iubesc pe Dumnezeu si am frica de El. Sint persoane care stiu cine sunt, deci nu sunt absolut anonima.
  Ma bucur ca-ti place ce ai gasit pe acest blog, si mie mi-au placut mult si am fost cercetata sau am invatat ceva bun, sau chiar am crescut spiritual, de aceea am vrut sa spun si altora, eu cred ca multi care nu au tangenta cu Dumnezeu si cauta diferite subiecte pot ajunge pe acest blog si astfel pot citi lucruri care pot sa-i ajute sa-L cunoasca pe Dumnezeu.
  Multumesc ca ti-ai facut timp sa comentezi.
  Pace lui Dumnezeu sa fie cu tine si cu familia ta.

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: